onsdag 29. mars 2017

Miljøet, elefanten i rommet

Mat-transport-import

Fordeler med å importere mat
Fordeler med å importere mat kan være å få variasjon til middagene sine. Appelsiner, Bananer, ananas og kokosnøtter hadde vi ikke hatt tilgang til ved mindre vi hadde importert mat fra utlandet. Appelsin tilfører en god menge med C-vitamin som kan hjelpe deg med å vedlikeholde bindevevet. Det er en måte å se det på.

Et annet perspektiv er arbeidsplassene som blir ledig, transport, eksport, import. Det er jobbmuligheter ved landtransport. Men det finnes jo også tankskip som frakter lasten over havet, da trengs det en kaptein, skipselektrikere og kokker.

I tillegg så går økonomien opp, de bedriftene som selger matvarene til mat tilsynet, og butikkene som kjøper maten fra mat tilsynet. Og så kjøper innbyggerne maten fra matbutikkene igjen, så alle bedriftene tjener godt på å selge mat fra utlandet.

De fleste butikker selger matvarer som er merket med ‘Fair Trade’. Det betyr at de som har solgt maten til mat tilsynet får betalt riktig sånn at de ikke behøver å jobbe uendelig mange timer bare for å komme seg igjennom dagen. Og det er en veldig positiv ting at vi ikke utnytter andre land som har litt dårligere råd, sånn at vi kan kjøpe maten så billig som mulig.
                                                                                                                            
http://www.fairtrade.no/produkter/utsalgssteder/dagligvare-andre-butikker/
                                                                                
Skrevet av Daniel.K og Oliver.S.Danielsen

Ulemper med å importere mat
 En ulempe er at det kan være dyr/innsekter som kan følge med transporten, og som tar med seg ukjente sykdommer som kan være skadelig for vårt miljø. Kjøretøyene som frakter maten bruker masse drivstoff og slipper ut masse co2 og det er ikke noe bra for miljøet.

Hvis vi forsetter med å importere mat, så vil mange miste jobbene sine her i Norge og slite med økonomien fordi vi bytter ut norsk arbeidskraft med billig og utenlands arbeidskraft. Det kan føre til at flere bønder ikke får solgt varene de produserer.

Maten som blir importert blir pakket inn i masse plast og det øker plastproduksjonen og det øker sjansen for at det blir kastet mer plast i havet. Det kan føre til at det blir mer mikroplast og dyr som dør av plast. Det er også viktig at arbeiderne får riktig lønn og ikke må jobbe 10-12 timer om dagen for å overleve. Man kan ikke være sikker på at de får nok lønn hvis det er utenlands, med mindre det er merket med ‘Fair Trade’ merket. Men i Norge kan vi være sikre på at de reglene blir fulgt opp fordi vi har et såpass strengt lovverk.
Oliver S. Danielsen og Daniel.K

Konsekvenser
Konsekvensene med å importere mat er at det blir mer CO2 utslipp fra flyene, båtene og trailerne. Det gjør at den globale oppvarmingen blir framskyndet. Og det kan føre til utryddelsen av f.eks isbjørner og forskjellige typer hvaler som har Arktis som sitt hjem. Andre konsekvenser er at vi produserer og selger mere mat enn vi klarer å spise, det kan føre til at dyr som vi spiser bare blir kastet, at dyret egentlig døde helt unødvendig. Andre konsekvenser kan være at det kommer uønskede dyr eller insekter inn til landet vårt slik som med svartedauden. En annen konsekvens er jo at det kan påvirke vår helse, om vi får i oss mikroplast i maten vi spiser eller om vi blir smittet fra utenlandske sykdommer som immunforsvaret vårt ikke har hatt noe å gjøre med før.

Alternativ til import av mat
 Vi har ikke nok lokal mat enda til at vi kan slutte å importere mat, men vi kan minske pengene vi bruker på å importere mat. I 2010 brukte vi 11,4 milliarder kroner på å importere mat og drikke fra utlandet. Importen av jordbruksrelaterte mat- og drikkevarer har økt med 222 prosent siden 1995. det er bedre for våre norske bønder at vi slutter å importere så mye fordi da bruker vi deres varer og de får solgt det de produserer slik at vi ikke trenger å kaste så mye mat.

Et alternativ kan være å bygge store drivhus og forske på nye måter å plante eksotiske frukter, planter og grønnsaker istedenfor å importere varer fra utlandet og bruke masse drivstoff. Hvis vi hadde fått noen slike drivhus, så hadde vi kunnet spart verden for masse co2 utslipp. Det er en start for å minske den globale oppvarmingen. 

Oliver. S. Danielsen og Daniel. K





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar